‘گزارش ایبنا ۱۷ آذر ۱۴۰۳
کتاب «نوروز نو» اثر جستاری نعمت الله فاضلی، نویسنده و پژوهشگر و انسان شناس اراکی، اوایل دی ماه امسال به عنوان هدیه نوروز وارد حوزه کتاب و کتابخوانی میشود.
نعمت الله فاضلی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اراک بیان داشت: کتاب «نوروز نو» هدیه نوروزی است به کتابخوانها و علاقمندان به حوزه پژوهشهای سنتهای باستانی و قرار است اوایل دی ماه سال جاری توسط انتشارات همرخ منتشر و وارد بازار کتاب شود. وی افزود: کتاب «نوروز نو» که در حقیقت تکمیل شده اثر قبلی به نام «نوروز نوشت» است در ۲۰۰ صفحه در تیراژ ۱۰۰۰ نسخه و حدود ۳۰ فصل با قطع رقعی و جلد شومیز و گالینگور توسط انتشارات همرخ منتشر و وارد بازار کتاب میشود. وی ادامه داد: طراحی جلد کتاب نیز توسط مهتاب فاضلی که از استادان گرافیک و ساکن سوئد و از اهالی استان مرکزی – اراک است، انجام شده است.
فاضلی خاطرنشان کرد: کوشیدهام آگاهی نو و همه جانبهای از این بزرگترین و فراگیرترین آیین شادیبخش و حیاتبخش و رهاییبخش ایرانی ارائه کنم و امیدوارم توانسته باشم کام ذهن و دلتان را با نوروز نو شیرین کنم. این انسان شناس و پژوهشگر و نویسنده درباره کتاب قبلی خود به نام «نوروز نوشت» بیان کرد: نوروز ۱۴۰۲ اتفاقی شگفت رخ داد. کتاب کوچک نوروز نوشت در مدت کوتاه ۱۵ روز، از نیمه اسفند تا شب عید، ۳۰۰۰ نسخه فروش رفت. این رخداد در بازار کتاب بهویژه کتب علوم اجتماعی بسیار نادر بود. وی افزود: بعد از آن بر آن شدم نوشتن و شناخت و تحلیل جشن نوروز در ایران امروز را ادامه دهم و مباحث کتاب را تکمیل و توسعه دهم که حاصلش شد کتابی جدید که نامش را «نوروز نو» گذاشتم. حجمش دو برابر «نوروز نوشت» شد و کیفیتش نیز چند برابر ارتقا یافت.
به گزارش ایبنا، نعمتالله فاضلی (زاده یکم شهریور ۱۳۴۳، اراک) انسانشناس و نویسنده ایرانی است. فاضلی استاد پژوهشگاه علومانسانی و مطالعاتفرهنگی از سال ۱۳۹۱ تاکنون بوده است. او دکترای خود را در رشته انسانشناسی اجتماعی از مدرسه مطالعات شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن در سال ۱۳۸۳ اخذ کرد. فاضلی آثار متعددی در حوزه انسانشناسی، مطالعات فرهنگی، مطالعاتشهری و فرهنگ ایران معاصر تألیف و ترجمه کرده است. کتابهایی مانند تجربه تجدد، تاریخ فرهنگی ایران مدرن، فرهنگ و شهر، مردمنگاری سفر و پشت دریاها شهری است، از مهمترین تالیفات وی به شمار میروند. وی سخنرانیها، نشستها و گفتوگوهای متعددی در ارتباط با فرهنگ معاصر ایران و موضوعات مختلف علومانسانی و اجتماعی در انجمن جامعهشناسی ایران، پژوهشگاه علومانسانی و مطالعاتفرهنگی و دانشگاههای مختلف ایران داشته است. علاوه بر این، فاضلی با نوشتن مقالات و یادداشتهای مختلف و گفتوگو و مصاحبه با مطبوعات غیر دانشگاهی از جمله روزنامه ایران، همشهری، اعتماد و شرق در حوزه عمومی نیز فعالیت دارد. بخشی از این گفتوگوها و مصاحبهها در کتاب در حوالی همین کوچهها منتشر شده است. او همچنین گفتوگوها و مناظرههای علمی متعددی با شخصیتهای علمی ایران از جمله محمد امین قانعی راد، محمد حسین پناهی، هادی خانیکی، حسین پاینده، عباس منوچهری، محمد سعید ذکایی، محمود شهابی، رضا داوری، علی اصغر مصلح، صادق زیباکلام، علیرضا شجاعی زند، محمدرضا اسدی و احمد آکوچکیان در برنامههای تلویزیونی داشته است.
فاضلی نقش مؤثری در گسترش رشته انسانشناسیفرهنگی و مطالعاتفرهنگی در ایران داشته است. داریوش رحمانیان، او را دانشمندی تمام عیار در مباحث میانرشتهای میداند که وجودش در این مباحث، در فضای آکادمیک کشور مغتنم است. فاضلی در زمینههای مطالعات آموزشعالی، مطالعاتشهری، سیاستفرهنگی، تاریخفرهنگی، مطالعات رسانه، جامعهشناسی هنر و ادبیات، مردمنگاری با تمرکز بر مردمنگاری در حوزههای فرهنگ معاصر ایران و بریتانیا و همچنین آموزش انسانشناسی اجتماعی – فرهنگی و مطالعاتفرهنگی، فعالیتهای آموزشی و پژوهشی و مشاورههای تخصصی انجام میدهد. حسن محدثی در مقاله خود دربارهٔ نظریههای جامعهشناسی در ایران، از نعمتالله فاضلی بعنوان یکی از معدود استادان علوماجتماعی یاد میکند که واجد استقلالفکری و خلاقیتنظری است.