به بهانه روز سعدی؛
عباس واعظزاده، استادیار و عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند در گفتگو با ایسنا:
خیلی از ابیات و جملات سعدی به عنوان ضربالمثل بر سر زبان مردم گشته و او را به یک شاعر محبوب در نزد عامه مردم تبدیل کرده است که گلستان سعدی یکی از کتابهایی است که در مکتبخانههای قدیم به دلیل نثر زیبا این کتاب و حکایتهای موجود آن تدریس شده است.
یکم اردیبهشت روز نگارش گلستان بوده و این تاریخ از گفتمان سعدی گرفته شده و به نام او نیز ثبت شده است. گلستان سعدی آثار برجسته زبان و ادبیات فارسی است؛ سعدی غیر آن آثار دیگری نیز دارد؛ دیوان غزلیات، قصاید و قطعات سعدی که مجموعه اشعار سعدی را در برمیگیرد.
کتاب گلستان به نثر بوده و شامل ۸ باب که هر باب آن در قالب یک موضوع حکایتهای اخلاقی را دربرمیگیرد و کتاب بوستان نیز به نظم بوده که در ۱۰ باب و هر باب آن نیز در خصوص یک موضوع اخلاقی بوده است و حکایتهایی را به شعر آورده است.
سعدی از شاعران قرن ۷ هجری بوده که در سال ۶۰۶ هجری قمری در شیراز متولد و درسال ۶۹۰ هجری از دنیا میرود و قرن ۷ مصادف با حمله مغول به ایران بوده که سالهای سختی در ایران گذشته است.
سعدی بیشتر عمر خود را به سفر گذرانده و حکایتهای که در کتاب بوستان و گلستان نوشته شده حاصل تجربیات و سفرهای او بوده و با مردم مناطق مختلف و اقوام مختلف سروکار داشته و تجربیاتی نیز کسب کرده است.
سرودن غزل عاشقانه، سرودن اشعار تعلیمی و اخلاقی که کتاب بوستان او نماینده این وجه از شعر او است لذا گلستان سعدی برجستهترین اثر منثور زبان و ادبیات فارسی است و شاهکار نثر فارسی بوده که نام او را در جهان ثبت کرده است.
سعدی به دلیل آثاری که داشته به عنوان یکی از بزرگترین شاعر و نویسنده ادبیات فارسی در کنار شاعرانی مثل مولوی، حافظ و خیام محسوب میشود.
سعدی در قصیده سرایی و شعر مدحی ابتکاراتی دارد که تا قبل سعدی هر کسی شعر مدحی در خصوص شاعران سروده او را تحسین میکرده اما سعدی در قصاید خود پادشاه زمان را نصیحت نیز کرده که تا قبل آن کسی این جرات را نداشته است.
خیلی از ابیات و جملات سعدی به عنوان ضربالمثل بر سر زبان مردم گشته و او را به یک شاعر محبوب در نزد عامه مردم تبدیل کرده است که گلستان سعدی یکی از کتابهایی است که در مکتبخانههای قدیم به دلیل نثر زیبا این کتاب و حکایتهای موجود آن تدریس میشده است.
زمانی که انگلیسیها آمدند هندوستان را مستعمل خود کنند زبان رسمی هندوستان زبان فارسی بود که برای آموزش زبان فارسی غیرفارسی زبانان از کتاب گلستان استفاده شد و انگلیسیها اولین کسانی بودند که گلستان سعدی را به طور چاپی منتشر میکنند تا خودشان زبان فارسی را بیاموزند.