کتاب خاطرهنویسی و تجربهنگاری سازمانی و حرفهای (دکتر غلامرضا خاکی)
یکی از معضلات نظام اجرایی و اداری کشور، عدم ثبت تجارب و عدم انباشت و انتقال این تجربهها به نسلهای بعدی کارکنان است. به طوریکه با تغییر یا بازنشستگی هر فردی و با هر سمتی، نفرات بعدی باید کار را از نقطۀ صفر آغاز کنند و بیخبر از راههایی که قبلاً طی شده و یادگیریها و دستاوردهایی که پیشتر به دست آمده، در مسیر آزمون و خطا قدم گذارند. این کتاب به مخاطبان خود در هر سطحی (از مدیران عالیرتبه تا مشاوران و کارکنان در سطوح مختلف) کمک میکند تا اولاً تشخیص دهند کدام خاطرات و تجربیات در محیطهای شغلی ارزش ثبت شدن دارند و ثانیاُ چطور میتوان این تجارب را به رشتۀ تحریر درآورد و از بطن هر یک، آموزهها و دستاوردهایی را استخراج کرد که بتواند راهگشای مسیر برای دیگران باشد. در بخش دوم کتاب، نویسنده، خاطرات و تجربیات خود را از کار در بخش آموزش نیروی انسانی صنعت فولاد کشور مطرح میکند و روش نگارش و آموزهیابی از این سوابق و تجربیات را آموزش میدهد.
انسان موجودی زمانمند و زبانمند است. یعنی واقعیت وجودیاش از زمینه و زمانهای متأثر شده که در آن بالیده است و میزید. از پویندگی انسان در زمان و مکان، خاطرهها و تجربهها ایجاد میشوند. بخش اندکی از آنها در حافظه میمانند و بسیاری نیز بر باد فراموشی میروند. خاطرات، حالت عام و کلی و عاطفی دارند و گاه که بر موضوعی خاص یا بر فرآیند حل مسئلهای ویژه تمرکز مییابند و به تجربه تبدیل میشوند. توجه به خاطرهها، هیجاناتی چندگانه تولید میکند و کندوکاو در تجربهها، خالقِ آموزههاست.
پشت جلد:
رهبران، مدیران، کارشناسان و کارکنان کسانی هستند که بنا به موقعیت خود درگیر تغییر محیط خویشاند. برای آنها در مسیر ایفای نقششان، خاطرههایی خلق میشود که از داراییهای نامشهود ملی است. این ثروت خِرد نباید در سینهها مدفون بماند و باید به آگاهی عمومی برسد تا دیگران نیز از آن رمز و راز شکستها و موفقیتها را بیاموزند. نگارش خاطره و تجربه یک وظیفۀ انکارناپذیر در حوزۀ روشنفکری حرفهای است. نگارنده امید دارد مطالب کتاب در انجام این رسالت حرفهای، علاقهمندان را یاریرسان باشد.
نویسنده، پس از جنگ، در هنگام بازسازی کارخانجات تولیدی گروه ملی صنعتی فولاد ایران، مدیر آموزش، سنجش و تجهیز منابع انسانی بوده است. او در نوشتارهای اول و دوم (بخش الف) کتاب حاضر کوشیده تا چندوچون خاطرهنویسی و تجربهنگاری را شرح دهد، و در نوشتارهای سوم و چهارم (بخش ب) نیز خاطرات و تجربههای خود را در کلنجار با چالشها و ترمیمِ آسیبها، تشریح کند…
اشرفی –
بسیار کتاب سودمند و مفیدی بود. سپاس از زحمات شما
وکیلی –
ممنون از آقای دکتر خاکی و انتشارات همرخ. واقعا نکات خوبی یاد گرفتم.