جامعهشناسی در فیلم کتابی پژوهشی و تحلیلی از کریس کیگل، استاد مطالعات سینماست که به ظهور «امر اجتماعی» در سینمای هالیوودی میپردازد. کیگل بر این باور است که نفوذ اندیشهٔ جامعهشناختی تأثیر مهمی بر شکل و محتوای فیلمها خصوصاً در سالهای پس از جنگ جهانی دوم در هالیوود گذاشته است. بخش مهمی از فیلمهایی که در این دوره تولید شدند، تحت تأثیر بینش جامعهشناختی به مسائل و معضلات اجتماعی از جمله نژادپرستی، فقر، بزهکاری، شهرها، نابرابری و سایر موضوعاتی میپرداختند که همزمان محل توجه جامعهشناسان در فضای دانشگاهی بود. هالیوود بیش از همه متأثر از مکتب کارکردگرایی و بعدها مکتب شیکاگو، موضوعاتی را بررسی میکرد که به نوعی به امر اجتماعی پیوند میخوردند. فیلمهایی که با مضمون مسئلهٔ اجتماعی تولید میشدند، رفتهرفته ذائقهٔ مخاطبان و منتقدان آمریکایی را ارتقا دادند به طوری که از این فیلمها به عنوان «فیلم معتبر» (Prestige Films) نام برده میشد؛ فیلمهایی که اعتباربخش سینمای هالیوودی به شمار میرفتند و کلاسهای درس جامعهشناسی را به میان مردم عادی میبردند و آنها را با بینش جامعهشناختی آشنا میکردند.
این کتاب، مشخصاً بابت پرداختن به ظهور جامعهشناسی در شکل و محتوای فیلمها، جایگاه ویژهای در مطالعات سینمایی دارد و با سایر کتابهایی که سینما را از منظر جامعهشناختی بررسی میکنند، متفاوت است. هدف آن نه جامعهشناسیِ سینما بلکه نشان دادنِ حضورِ جامعهشناسی در فیلمهاست.
پشت جلد:
نگاهی اجمالی به نامزدهای اسکار بهترین فیلم در سالهای پس از جنگ جهانی دوم، الگویی از فیلمهایی با موضوعات مسئلهمحور را نشان میدهد: تعطیلی از دست رفته (۱۹۴۵)، بهترین سالهای زندگی ما (۱۹۴۶)، قرارداد شرافتمندانه (۱۹۴۷)، گودال مار (۱۹۴۸)، پینکی (۱۹۴۹) و … این فیلمها در گیشه عملکرد خوبی داشتند و استودیوها در تبلیغات خود به آن میبالیدند. منتقدان مطبوعات عامهپسند و تهیهکنندگان فیلم آنها را فیلمهای «مسئله اجتماعی» نامیدند؛ برچسبی که ماندگار شد.
با رشد آگاهی جامعهشناختی در آمریکا، هالیوود نیز فیلمهای مسئله اجتماعی را به منزله نوعی از علوم اجتماعی رایج عرضه کرد. همانطور که آلفرد هیچکاک و کارگردانان فیلم نوآر روانکاوی فرویدی را با بیان خاص سینمایی رواج دادند، فیلمهای مسئله اجتماعی نیز فرمهای زیباییشناختی را برای ارائه مفاهیم جامعهشناختی به خدمت گرفتند.
کتاب جامعهشناسی در فیلم: کالای اعتباربخش هالیوود پس از جنگ با ترجمه بشیر سیاح و در پنج فصل منتشر شد.
فهرست مطالب:
۱. دو وجه فیلم اعتباربخش
۲. هالیوود به مثابه جامعهشناسی عامهپسند
۳. هالیوود و حوزه عمومی
۴. ژانری ورای چرخهها
۵. ملودرام رئالیستی
مظاهری –
کتاب جالبی به نظر میاد. لطفا وقتی موجود شد اطلاعرسانی کنید. سپاس
ملیحه –
درود، با سپاس از تلاش و زحمتهاتون
هر زمان موجود شد اطلاع بدین لطفا