این کتاب از مجموعه مطالعات فرهنگی و درباره ابعاد اجتماعی، تاریخی، سیاسی و فرهنگی زندگی روزمره در ایران معاصر به قلم دکتر نعمتالله فاضلی، استاد برجسته انسانشناسی و مطالعات فرهنگی است.
متن پشت جلد:
«زندگی روزمره ایرانی» نگاهی نو به فرهنگ و جامعه امروز ایران است. کوشیدهام از مفاهیم و نظریههای زبانشناسی، تاریخ، فلسفه، جامعهشناسی، نشانهشناسی، انسانشناسی و مطالعات فرهنگی کمک بگیرم و با چشماندازی میانرشتهای برخی لایههای درهمتنیده و پیچیدهٔ زندگی روزمرهٔ ایرانی را به سخن درآورم.
فصل به فصل این کتاب بُرشی است از گامهای ما در مسیر تغییر و توسعه تجدّد ایرانی. از مسئله پویایی و فرّار بودن زندگی روزمره آغاز میشود و تجربههای زیستهٔ انسان ایرانی شهری و کلانشهری را در فضا و زمان میکاود. همچنین تأثیر سازوکارهای سرمایهدارانه و مصرفی بر زندگی روزمره را بحث میکند، اما جهتگیری نظریاش نقد رادیکال زندگی روزمره نیست.
هدف این کتاب آشناییزدایی از همین امور بدیهی و عادتشده است. میکوشم حساسیت و کنجکاویتان را برانگیزانم و نشان دهم که ریشه بسیاری از تنشها و تعارضهای اجتماعی و سیاسی و فرهنگی و حتی اقتصادی ما، در همین امور به ظاهر بدیهی است. رهیافت خودمردمنگاری نیز اجازه میدهد تا قصهوار بنویسم و بافت و بستر پدیدهها را با زبانی همهفهم نشان دهم.
فهرست مطالب:
۱. مسئله روزمره
۲. زمان روزمره
۳. آینده روزمره
۴. نوستالژی روزمره
۵. تعارف روزمره
۶. چای روزمره
۷. قدم زدن روزمره
۸. جهانوطنانگی روزمره
۹. لذتگرایی روزمره
۱۰. ایبوک روزمره
۱۱. مرگ روزمره
۱۲. عاشورای روزمره
۱۳. شهر روزمره
۱۴. زنانگی روزمره
کاظمی –
عاااااالی